Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-малко 10 пакистански гранични полицаи бяха убити при нападение на екстремисти срещу пост близо до северозападния град Дера Исмаил Хан, съобщиха полицейски източници, цитирани от Ройтерс.

Атаката от четвъртък, поета от ислямистката въоръжена групировка Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), идва, докато Пакистан се бори с възраждането на бойни атаки в суровия си северозапад, както и с нарастващия етнически сепаратистки бунт на юг.

Трима високопоставени полицейски източника, пожелали анонимност, потвърдиха атаката, като казаха, че голяма група екстремисти е нахлула в аванпоста, убивайки членове на граничните полицейски сили за сигурност.

Нападението беше потвърдено от Али Амин Хан Гандапур, главен министър на северозападната провинция Хайбер Пахтунхва, в изявление в петък, което го осъди, но не посочи броя на загиналите.

В своето изявление, поемайки отговорност, групата Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) заяви, че атаката е отмъщение за убийството на висш лидер, Устад Куреши.

Куреши беше един от деветте души, включително двама атентатори самоубийци, убити при базирана на разузнаване операция в областта Баджаур, граничеща с Афганистан, се казва в изявление на пакистанските военни в четвъртък.
TTP е отделно от движението на афганистанските талибани, но обещава лоялност към ислямистката група, която сега управлява Афганистан, след като ръководените от САЩ международни сили се изтеглиха през 2021 г.

Исламабад твърди, че TTP използва Афганистан като база и казва, че управляващата администрация на талибаните е осигурила убежище на групата близо до границата. Талибаните отричат ​​това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase